-->
 
Sabies que?...al s.XVII per a pescar s’utilitzaven barques de palangre, de xàvega, de sardinals, de gànguils i de bous,

El Circ Raluy
Aquests dies ha estat instal.lada al parc del Francolí la carpa del Circ Raluy presentant un nou espectacle: BOOM! Amb aquest han volgut connectar tradició i modernitat.

No podem menys que explicar part de la seva història, per la forta emprenta que han deixat a la nostra ciutat.


 
El Circ Raluy

Luis Raluy Iglesias va néixer l'11 de febrer de 1911 a Carcassona (França), fill d'una família catalanoaragonesa. Tot i això es va criar a Sant Adrià del Besòs (Barcelonès) atret des de ben petit per la màgia del circ. Creador de números tan coneguts com l'home bala i l'increïble triple salt mortal en automòbil, Raluy s'ha dedicat tota la vida al món del circ.

La passió de Raluy per les arts circenses va fer que s'iniciés a la professió durant la Guerra Civil als circs supervivents de l'Estat espanyol: Feijóo, Roya, Romero i Maravillas, entre molts d'altres. Des de la dècada dels anys trenta fins a la dècada dels anys seixanta, Luis Raluy Iglesias actua als millors circs i teatres de tot el món.

En aquella època, l'artista coneix a qui seria la seva dona i mare de la segona generació circense Raluy, Marina Tomàs Jorba, amb qui assaja el número de l'home bala. Aquest espectacle els va permetre actuar i assolir grans èxits durant els anys quaranta pels millors circs europeus: Cirque d'Hiver de París, Cirque Bouglione, Chipperfields Circus i Blackpool Tower Circus, entre molts d'altres.

Després de voltar arreu del món i recollir els seus primers èxits com a artista, Luis Iglesias Raluy s'inicia al 1960 en la direcció artística de circs, en societat amb el circ brasiler Circo do Brasil, amb el qual se'n va de gira per tota Àsia. El malaurat final de gira a Tokio, on van morir desenes d'animals per una onada de fred, el va fer tornar finalment a Barcelona el 1963.La família catalana dels Raluy va comprar aleshores, amb els seus estalvis i després de molts sacrificis, el material del Circ París. Posteriorment, obren el seu primer circ a Portugal amb el nom Circ Alabama. Després d’una primera gira d’èxit a Portugal comencen la segona amb el nom de Circ Moscú, amb una carpa més gran on contracten artistes d’alt nivell. Tot evoluciona favorablement fins a la revolució portuguesa. El nou govern nacionalitza tots els circs i aleshores els Raluy decideixen abandonar el país.

La capital d'Extremadura, Badajoz, és la propera parada de la família Raluy que canviarien el nom del circ, ja que no és ben acceptat pel règim franquista, pel de Circ Ringling.

Finalment apareix el Circ Ringland, traduït com 'el país de la pista' per aquells que veien en el nom un plagi del gran circ americà, el dels famosos taurons 'vius'. Aviat el circ va aconseguir un èxit considerable, estant a l'alçada dels grans circs d'aquella època, encara que el mundial de futbol del 1982 i els vídeos que inunden les llars espanyoles van ser un cop dur per l'oci. El Ringland, doncs, decideix portar el circ a indrets on la tecnologia no els fes la competència: Islàndia, el Carib, Àfrica, Àsia, etc.

La llarga gira es repeteix per segona vegada i, en acabar-la, cansats de la competència deslleial d'altres circs, els germans Raluy Eduardo i Francis decideixen separar-se dels seus germans, el 1983. Així doncs, neix el Circ Williams d'Eduardo i Francis, mentre que el Ringland continua sota la direcció d'en Luis i en Carlos. El primer circ s'estanca a l'Estat espanyol amb una clara vocació insular (Illes Balears) i els seus espectacles van dirigits majoritàriament a un públic infantil.

D'altra banda, els germans Luis i Carlos comencen una de les múltiples 'tournées' per les Antilles i el Carib. Després del llarg camí recorregut per l'estranger, els germans Raluy decideixen tornar el 1992 a l'Estat espanyol on, amb motiu dels Jocs Special Olimpics, els conviden a Vilanova i la Geltrú. Aquest programa, el primer d'un circ batejat ara simplement com a Circ Raluy, amb un estil de 'circ a l'antiga', no sembla connectar del tot amb el públic. Per tant, els germans decideixen tornar a fer món.

No serà fins a finals del 1995 que el Circ Raluy torna a l'Estat espanyol. El seu espectacle, amb una posada en escena seguint la tradició, és principalment familiar: tots els membres de la família Raluy actuen sovint a la pista.

L'èxit a Espanya arriba a finals del 1996 quan el Raluy rep el Premi Nacional de Circ, triomfa a la crítica madrilenya, participa al prestigiós Festival de Teatre Clàssic d'Almagro i fa una gira d'èxit per tota Catalunya.

Des d’aleshores el Circ Raluy ha estat premiat, entre d’altres guardons, amb el Premi Catalunya (1999), el Premi Max (1999) i la Creu de Sant Jordi (2006).
Fitxa tècnica

Direcció General: Carlos Raluy
Direcció Artística: Carlos Raluy
Producció Executiva: William Giribaldi
Direcció Tècnica: Jerzy Swider
Escenografies: Francis Raluy i Jerzy Swider
Gràfica: Francis Raluy
Luminotècnia: Sevadlin Dinkov Goranov i Francisco Chy
So i percussions: Jaume Vendrell Baiona
Cap de Sala: Rosemarie Chy
Impressió: Milenio Manipulados
Personal tècnic: Camelia Finu, Chomy Sergey, Mincho Yordanov, Hurbert Zielinski, Kichukov Mitko, Dimitri Tsydilo i Yaroslav Tsydilo


Repartiment

Ring Master: Carlos Raluy
Funambulisme: Neiedziela y Emily Swider Raluy
Equilibrisme: Patrick & Kate Bradford
Ensinistrador de gossos: Davide Zimmari
Teles aèries: Jean Christophe Fournier i Kerry Raluy
Ventríloc: Kevin Huesca 
Cloud Swing: Rosa Raluy
Lluna Aèria: Louisa Raluy
Vertical Straps: Carlos Carvalho
Acrobàcia al terra: Kimberley y Jillian Giribaldi Raluy
Clowns: Lluis Raluy, Sandro Roque, Jersey Swider i Francis Raluy
Balls i coreografies: Louisa, Kerry i Rosa Raluy
Acrobàcies: Trio Bellissimo
Jocs Icaris: Kimberley i Jillian
Làser show: Jean-Christophe de Beauchamp
Hula Hoop: Rosa Raluy
Monocicles: Neiedziela y Emily Swider Raluy

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

Algun dels continguts d'aquest blog han estat seleccionats de pàgines públiques.
Si el propietari del contingut, està disconforme amb la publicació, pot enviar un mail sol · licitant la seva eliminació a la direcció csdj21@gmail.com

 

Cris

La meva foto
SERRALLO, Tarragona, Spain
Living Serrallo vol divulgar la vida d'aquest barri singular de Tarragona tan lligat al mar. I també tots aquells esdeveniments, activitats i actualitat que succeeixen des del Serrallo fins al Port Esportiu.

Entrades populars

Arxiu del blog

M E T A M O R F O S I. Amb la tecnologia de Blogger.